Възможността за износ на милиони тонове блокирано в черноморските пристанища на Украйна зърно се отваря (но и стоки като слънчогледово олио), след като Москва и Киев сложиха подписите си върху споразумения за избягване на световна продоволствена криза.

Сделката не е между Русия и Украйна: всяка от страните подписа отделен документ с Турция и ООН. Освен това за начало на износа ще са нужни седмици, войната продължава, а и двете страни остават подозрителни една към друга.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче видя "лъч надежда" по време на церемонията в двореца "Долмабахче" Истанбул, защото това действие ще спаси милиони хора от глад. "Пътят до споразумението беше дълъг и не беше лесно", но с него редица развиващи се страни вече няма да са на ръба на фалита, каза той, цитиран от Дневник. 

Турското ръководство, домакин на конфликта и ключов посредник, изрази очакване, че цените на зърното ще спаднат, след като милионите тонове се връщат на пазара.

"Надяваме се, че работата по споразумението ще започне бързо", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Никой не може да спечели в този конфликт - не само страните по него, но и светът." По думите му в месеците на конфликта "влиянието е негативно, както предсказахме" и всички губят.
Ердоган изрази надежда, че сделката ще бъде използвана като модел за други договорености в хода на конфликта.

Три пристанища в Одеска област, включително и центърът ѝ Одеса, ще изнасят зърно, а инспекциите на корабите под егидата на ООН ще се извършва от Турция.

Сделката отваря възможност за износа на друг важен за продоволствената сигурност продукт - торове - от Русия.