Турското президентство обяви, че Русия и Украйна са постигнали с посредничеството на Анкара и ООН споразумение за износа на зърно през черноморските пристанища.

Четете още потемата Война и земеделие 

Документът, който предстои да бъде публикуван, ще бъде подписан в петък в двореца "Долмабахче" в Истанбул, в 16:30 ч. местно (и българско) време според Турция, пише в свой материал Дневник. 

В церемонията ще участват президентът Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В Истанбул бяха и руско-турско-украинските преговори, довели до пробива, за който съобщиха страните миналата седмица.
Какво точно и дали ще се подпише, предстои да се види. Предпазлив коментар дойде от Украйна, чието външно министерство заяви, че в петък предстоят "преговори" под егидата на ООН. Държавният департамент на Съединените щати, който приветства напредъка, обявен от Турция като договореност по принцип, предупреди, че ще държи Русия отговорна за прилагането на всяко бъдещо споразумение.

ООН потвърди, че Гутериш ще отлети за турския мегаполис, но не е сигурна, че сделка ще бъде подписана в уречения момент.

“Ситуацията остава малко неопределена, така че не мога да кажа кога какво ще бъде подписано. Не за всичко сме се договорили”, каза Фархан Хак, зам.-говорител на генералния секретар на ООН.

За проектоспоразумението, от източници на медии и агенции в последната седмица, е известно, че:
- украинското зърно вероятно ще се изнася през три пристанища - Одеса, Южне (Южное) и Черноморск (последните два града също са в Одеска област;
- през минираните води корабите ще се превеждат от украински съдове;
- мониторингова група под егидата на ООН - и с водеща роля на Турция - ще отговаря за инспекцията на корабите;
- ще се проверява дали на тези съдове се превозват и военни стоки;
- руски съдове няма да влизат в украинските пристанища;
- двете страни няма да водят бойни действия в районите при преминаване на съдовете.

Одеса и Миколаив (известен и с руското име Николаев) останаха блокирани, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а азовските пристанища се оказаха в руски ръце.

Според украинския зам.-министър на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от агенция "Ройтерс", инфраструктурата в Одеска област е  запазена и подновяването на износа е "въпрос на няколко седмици, в случай че има адекватни гаранции за сигурност".

"Ройтерс" цитира и Гутериш с думите, че положените усилия са били по "пакетна сделка" - и за износ на украинско зърно, и за улесняване на руските доставки, включително на торове.

Москва отрича да е отговорна за кризата, изложила милиони по света на риск от глад, и свърза ефекта върху цените на храните със западните санкции. На украинско (и руско) зърно обаче разчитат основно за вноса си десетки държави по света.