Когато дядо ти е бил главен ветеринарен лекар на Габрово и животните са ти слабост, е някак логично да поемеш по неговите стъпки. Такава е историята на Светозар Гичев – дипломиран ветеринарен лекар и настоящ животновъд в ихтиманското село Боерица. 

Крава рекордьорка на Симентал е гордостта на братя Гичеви

В модерната си кравеферма той и брат му Виктор отглеждат 160 животни от породата Симентал, която вирее отлично между две планини, на 700 м надморска височина и с най-добър млеконадой при температури около нулата. 

Освен красивите Симентали обаче в обора ни посрещат и две телета Абърдийн и едно Хайланд. Оказва се, че голям проблем за млечното говедовъдство е осеменяването на животни с голяма млечност. Затова през определен период може да се вкара друг генетичен материал. 

В случая Светозар използва именно Абърдийн и Хайланд, а идеята му е след време да заплоди тези три телета с японската порода Вагу, която се отличава с мраморираното си и скъпо месо. Така той ще се пробва с нещо различно от стандартното, пък времето ще покаже дали инвестицията си е заслужавала.

Повече за животните на младия фермер и плановете му за бъдещето гледайте във ВИДЕОТО.