Името на Виктор Гичев тези дни се появи в публичното пространство по повод получаването на наградата за млад фермер на Фондация “Еврика”.

Млад животновъд спечели престижна награда

Той и брат му имат животновъдна ферма в ихтиманското село Боерица. 

Как стана така, че фермата получи приза?

“Кооперативът, в който членуваме, е предложил кандидатурата ни на Фондация “Еврика”. Те се свързаха с нас, журито е преценило качествата ни и ни избраха”, разказа Виктор за Агри.БГ, като подчерта, че наградата не е само негова: “Аз не съм сам, а съм в екип с брат ми”. 

Брат му Светозар е ветеринар и той избира да отглеждат говеда от породата “Симентал”.  

“Гледаме животните си за мляко”, посочва Виктор и допълва веднага след въпроса ми а, защо не и за месо? - “Не ни харесва този бизнес със смъртта. От три години, откакто имаме ферма, дори не сме яли от нашите животни”. 

Но това е не само морално, а и пазарно решение е все пак. “От тази година започнахме да си правим сами храна. Досега ни излизаше изключително скъпо отглеждането на мъжките телета. 

И когато дойдат прекупвачите и започнат да искат цената между 2.50 лв. - 2.80 лв. за килограм живо тегло, а то ти е излязло минимум 3.80 лв.- 4.00 лв. - при изцяло купена храна, не си заслужава”, коментира младият фермер. 

Очаквайте скоро в Агри.БГ още за предприемчивите братя Гичеви.