Братя Гичеви са интересна порода, като Симентала, който отглеждат. Светозар е хаотичният ветеринар, а Виктор е организираният магистър по бизнес финанси. В семейната краферма се включва и баща им Валентин Стефанов – известен ски състезател, треньор и архитект на ски пистите за елитни състезания като Олимпиадата в Сочи и Световната купа в Банско.

Фермерският ген: Любовта на Каракачаните към овцете води до модерна кравеферма

Заформя се една интересна картинка на 700 м надморска височина в Ихтиманското село Боерица, където през 2016 г. на мястото на бившо ТКЗ семейството построява модерната си кравеферма от нулата. Рискуват с кредити за милиони, но за радост, одобряват проекта им по подмярка 4.1 и успяват да намерят баланса.

Разбиранията им са такива, че животните се отплащат с качествено мляко, когато се хранят с качествена храна. В началото предпочитат да купуват готови фуражи с идеята да могат да изберат най-доброто. На практика се получава обаче така, че избор нямат и хвърлят пари на вятъра за това, което се предлага на пазара. 

Затова от миналата година се захващат с ново начинание – обработват земи и сами произвеждат това, което е нужно за животните. Отделно стартират влог в YouTube, където публикуват клипчета от работата си – една разработена ниша от фермите на запад, но у нас все още е едва прохождаща. 

Повече за любопитната порода Симентал, плановете на братя Гичеви и вярата им в силната генетика, гледайте във ВИДЕОТО.