От 1 до 15 декември ще се проведе първият прием по двете интервенции „Информиране в държавите членки“ и „Популяризиране в трети държави“ в лозаро-винарския сектор, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Интервенция "Популяризиране в трети държави" е насочена към популяризиране на вина, включително сертифицирани биологични вина, със защитено наименование за произход, защитено географско указание и за сортови вина без защита. Целта е да се посочат предимствата на вината, произведени в Европейския съюз, особено по отношение на качеството и безопасността на храните или грижата за околната среда. 

Кандидати по интервенцията могат да бъдат търговски дружества, работещи основно в лозаро-винарския сектор, признати организации и асоциации на организации в сектора, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, както и публични органи и професионални организации.

Интервенция "Информиране в държавите членки" е насочена към информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол и схемата на Европейския съюз за защитен произход по отношение на специфичното качество на виното, което се дължи на специфичната географска среда или неговия произход. Кандидати по интервенцията могат да бъдат юридически лица с нестопанска цел съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел с цели в лозаро-винарския сектор, признати организации на винопроизводители и асоциации на организации на винопроизводители и други. 

Заявлението за подпомагане по интервенциите може да бъде попълвани на следния  адрес https://seu.dfz.bg/drupal/.

Кандидатите по интервенциите в лозаро-винарския сектор подават документи за финансова подкрепа единствено чрез Системата за електрони услуги с квалифициран електронен подпис.