Земеделските стопани от Новачене ще имат достъп до нивите си и след модернизацията на път I-1/Е79/ Мездра - Ботевград. Това стана ясно след среща между представители на стопаните, общинското ръководство и представители на АПИ. Тя се проведе във връзка с възникнало напрежение сред фермерското съсловие заради съмнения, че след ремонта на главен път Е 79 няма да имат достъп до нивите в околността.

Отчуждават земеделски земи

В срещата участваха Иван Димитров от земеделска кооперация „Новачене“, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, заместник-кметът на Ботевград инж. Цветелин Цветков и инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

„Пътищата се строят, за да улесняваме пътуването на хората и достъпa до обработваемите земи, а не да ги затрудняваме и няма да го допуснем”, каза Терзийски.

Проектът за лот 1 в района на село Новачене предвижда изграждането на пътен възел „Новачене” при 185-и км при пресичането с общинския път от Новачене до село Боженица. Чрез него ще се осъществява връзката на пътуващите по път I-1 с прилежащите населени места и с общинската пътна мрежа в община Ботевград.

„Съвместно пътна администрация и местна власт трябва да си помагат, за да се реализира един важен за Северозападна България инфраструктурен проект, какъвто е скоростният път”, заяви зам.-кметът на Ботевград инж. Цветелин Цветков.

Практически земеделските стопани ще имат достъп до имотите чрез пътния възел „Новачене”, минаващ през кръстовище за вилната зона на селото, и последващо включване в стар селски път, водещ към земеделските имоти.