Производители на ягоди от Южна България започват постепенно да прибират реколта 2021. Сред тях е семейното стопанство на Николай Кузманов в град Кричим. Земеделецът отглежда ягоди от сортовете Алба и Априка в неотопляеми полиетиленови тунели. Въпреки неблагоприятните климатични условия през месеците март и април, фермерът вече бере първите узрели ягоди.

От началото на 2021: 35 647 еднодневни трудови договори са заявени от земеделци

“Тази година е доста предизвикателна за ягодите заради неблагоприятните климатични условия. Насажденията преминаха през няколко критични момента на много ниски дневни и отрицателни нощни температури.

Тези климатични условия дойдоха след период на затопляне и това създаде стрес, като отчитаме факта, че се случи докато ягодите бяха във фаза начало на цъфтеж. Работихме изключително за адаптацията на ягодовите растения към стрес условия”, разказа инж. агроном Стефан Гроздев, който изцяло изготвя технологията за производство на ягоди в стопанството. 

Интересен факт е, че Николай се занимава с конвенционално производство, но от тази година той отглежда ягодите по технология без пестициди и без минерални торове, в естествени условия на жива почва, а не на хранителен субстрат.

Към този момент, въпреки студеното време и липсата на слънце, прогнозите на земеделеца и агронома за добив за оптимистични. 

Стефан Гроздев, агроном: Въпреки трудните условия, можем с радост да отбележим, че при първото бране, 10-те най-дребни ягодки имат обща маса 240 грама, а най-малкият брой плодове на растение е 35 и при гъстота на насаждението 5 500 растения, очакваме минимум 4 000 кг/дка продукция. Така даваме заявка за най-ранна продукция от ягоди в неотопляеми полиетиленови тунели, най-висок добив от ягоди за 2021 г. в България, постигнат без пестициди и минерални торове и най-висок добив от ягоди за 2021 г., постигнат в малка фамилна ферма. 

До дни се очаква да започне активното прибиране на реколтата от ягоди във фермата, а интересът от страна на прекупвачите е изключително висок. 

Агри.БГ ще гостува в стопанството на Николай Кузманов по време на активната кампания.