Разширява се обхватът на противоградовата защита в района на община Видин. Това стана ясно, след като Министерския съвет в оставка одобри промени в зоните, в които се ограничава въздухоплаването в обхвата на защитата от градушки.

Стартира активният сезон за борба с градушките

По този начин в системата на противоградовата защита ще бъдат включени две ракетни площадки в района на Видин.
Едната от тях е изцяло нова и ще бъде изградена в близост до село Кутово, община Видин. Втората площадка, която към момента функционира, ще бъде преместена. Така ще бъдат намалени забранените сектори за стрелба в посока към държавната граница

Основната цел на изменението е да се повиши ефективността на защитата от градушки на земеделски земи за района на община Видин, се казва в решението.

Вече стана ясно, че България и Румъния съвместно ще пазят селскостопанската продукция в пограничните райони, след като беше одобрен проект на Споразумение между двете държави за сътрудничество в областта на активните въздействия в атмосферата. У нас в началото на месец май предстои да стартира и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която също има за цел да ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.