България и Румъния съвместно ще пазят селскостопанската продукция в пограничните райони, като си помагат в противоградната защита. Това стана ясно, след като Министерският съвет в оставка одобри проект на Споразумение между България и Румъния за сътрудничество в областта на активните въздействия в атмосферата. 

С 4.1 млн. лв. купуват противоградни ракети

Борба с градушките ще се извършава чрез съвместни дейности, като ще се използва авиационна технология и изстрелването на противоградови ракети. Според споразумението със северната ни съседка взаимно ще се информираме за настъпването на екстремни метеорологични събития в региона, особено в районите за защита от градушка. 

Предстои да се разработят съвместни проучвания и изследвания в областта на технологиите за борба с опасни метеорологични явления, става ясно още от прессъобщението на Министерския съвет.

У нас в началото на месец май предстои да стартира и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която също има за цел да ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България. 

Градозащитният сезон у нас вече стартира на 21 април. Тази година за него се очаква да се осигурява радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. 

За тази цел до края на месец май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар, разположен в Шумен, който също ще подобри защитата в Североизточна България, осигурявайки по-добър радарен мониторинг на атмосферата в района.