Протестите на „жълтите жилетки“ и нарушаването на нормалния ритъм на живот във Франция, свързано с тях, нанесоха на агросектора щети превишаващи 13 млрд. евро. Това заявиха от Националната асоциация на агрохранителните предприятия (ANIA), пише DairyNews.ru.

Горещият картоф в агросектора: Закон за браншовите организации

Блокираните пътища и други акции на протестиращите от редиците на „жълтите жилетки“ през изминалите три седмици поставиха под заплаха самото съществуване на предприятията в бранша. Това се случва в момент, в който всички се подготвяме за коледните и новогодишните празници, които обикновено ни осигуряват не по-малко от 20% от оборотния капитал, заяви представител на асоциацията.

Той подчерта, че това „вече е довело до крайно тежки последствия – към днешна дата негодна за реализация е продукция на стойност много милиарди евро“. Изчисленията сочат финансови загуби в размер на 13,5 млрд. евро. На първо място засегнати са малките и средните предприятия в отрасъла, допълват от асоциацията.

По нейни данни щетите са провокирани от „дезорганизация на производството, която е довела до техническа безработица“. Последвало е „пълно нарушаване на връзките с търговската мрежа“ – анулирани са били поръчки, ред големи магазини са поискали компенсации за недоставени стоки или за значителни закъснения при доставката. Освен това е било сериозно нарушено изнасянето на продукцията на външни пазари.

Ние искаме от властите на Франция да вземат мерки, за да бъде прекратено блокирането на пътищата, спъването на работата на предприятията и магазините. Необходимо е тези събития в страната да бъдат официално отнесени като „форсмажорни обстоятелства“, за да се елиминира начисляването на компенсации за компаниите, клиенти на агрохранителните предприятия, подчертават от ANIA.

Нашият сектор
се намира в опасност. Някои предприятия не са способни нито да произвеждат продукция, нито да я доставят, допълват още от асоциацията.