Протестиращи фермери с трактори и превозвачи с камиони и влекачи са на входа на Букурещ с намерението да влязат в румънската столица, за да стигнат до знаковия площад Виктория, където се намира сградата на правителството.

Четете още: НАЗ се събира на УС, за да обсъди протестни действия (обновена)

 

Засега полицията ги спира, но недоволните фермери се опитват да извадят разрешение за легално навлизане в Букурещ. 
Румънският премиер Марсел Чолаку е насрочил среща в петък следобяд с представители на протестиращите, съобщиха правителствени източници пред Libertatea. 

Четете още: Няма фермер, няма храна, няма бъдеще


Фермерите от Сучава и Ботошани, които протестират с трактори, са решили да блокират митницата Сирет, през която минават повечето камиони, които носят земеделски стоки от Украйна, особено зърно. Сучеванските фермери се надяват да получат „подкрепления“ от други окръзи в региона, където мобилизацията през последните два дни беше по-голяма, съобщи agrointel.ro.

Едно от големите оплаквания на румънските фермери е свързано с вноса от Украйна, който не само превзе и блокира пристанището на Констанца, но и предизвика срив на цените на селскостопанските продукти в Черноморския регион. 

Повече от 200 фермери от Арад протестират в петък пред митницата Надлаг. Те са пристигнали там с тракторите си, за да алармират за проблемите, които има румънското селско стопанство, но засега не са блокирали граничния пункт.

Техните искания са свързани с изплащането на субсидии и изискванията на ЕС за угарите, освен това настояват и за други промени в селскостопанската политика. 

Фермерите заявяват, че ще продължат с протестите, докато правителството не предприеме необходимите стъпки за решаване на проблемите им. Те издигнаха лозунги, с които се обръщат към сънародниците си - "Днес плачем ние, утре цялата страна!".