Все повече хора се обединяват срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми. След като редица фермери и природозащитни организации многократно сигнализираха за опасностите, които стоят пред българското земеделие и околна среда от разпространението на ГМО, инициативен комитет на родители и граждани, членове на интернет портал (БГ Мама), също се обявиха срещу приемането на промените в закона. В тази връзка инициативен комитет организира протест пред Народното събрание на 13 януари под надслов “България свободна от генетично модифицирани организми”.

Коалиция „За да остане природа в България” предлага на българското правителство да приложи и в нашата страна предпазната клауза по чл. 23 на Директива 18/2001 и се присъедини към 6-те страни-членки на ЕС със забрана на царевичния хибрид МОN 810, съобщиха за Фермер.БГ от организацията. В тази връзка Коалиция „За да остане природа в България” инициира петиция за забрана на царевичния хибрид MON810 в България, която ще изпрати до Министерството на околната среда и водите и до Народното събрание на Република България.

Членове на социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ също подкрепят петицията и се обявяват срещу либерализирането на закона за ГМО. Според тях, ако се вдигне забраната за генно модифициране на традиционните български култури като тютюн, маслодайна роза, лоза и пшеница, каквото е предложението на Министерството на околната среда и водите, това ще бъде пагубно за традиционното българско земеделие, както и за еко и биопроизводството в страната ни.