Българските държавни стандарти (БДС) за млечни продукти може да бъдат заменени от браншови стандарти и така фирмите от млечния сектор да бъдат улеснени при покриването на необходимите изисквания по стандарта. Тази идея предстои да бъде обсъдена между Агенцията по безопасност на храните и млекопреработвателния бранш, съобщи Капитал Daily.


Към момента са въведени стандарти за сирене, кашкавал и кисело мляко като покриването им е дълъг процес, който включва и одобрение от Патентното ведомство. Идеята сега е да се въведе по-опростен вариант като браншовите стандарти "Стара планина" за колбасите и "България" за хляба, така че фирмите да бъдат стимулирани да произвеждат повече продукти по стандарта.


Според регистъра на агенцията по храните държавните стандарти за млечните продукти са покрити само от 26 компании. Най-много от тях имат право да произвеждат кисело мляко с лого БДС, а най-слаб е интересът към кашкавала, където процедурата са преминали от едва пет компании. Предполага се, че промяната трябва да стимулира компаниите да ползват стандарта.


"Ако се възприеме предложението, се предвижда контролът върху спазването на стандарта да е само от страна на Агенцията по храните, а не и от Патентното ведомство, както при БДС.


Храните по стандарт не успяха да се наложат на пазара от една страна заради по-високите си цени, от друга - заради скандалите с някои фирми, че са ползвали растителни продукти в произведените стоки, за което по-късно беше обявено, че е неоснователен упрек.


Следващата седмица предстои среща между фирмите от бранша и агенцията по храните за обсъждане на предложенията, съобщиха от институцията. Оттам съобщиха, че ако компаниите пожелаят, има капацитет за организиране на такива проверки по евентуален браншови стандарт по подобие на "Стара планина". "Ще очакваме да чуем предложенията на бранша как да се подобри работата по стандартите", казаха още от ведомството.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!