"Не стига, че продаваме не безценица, а и парите ни бавят с месеци или въобще не ни ги дават", оплакаха се пред Фермер.БГ тютюнопроизводители от Североизточна България. Стопаните недоволстват и са сигнализирали за проблема и своите депутати от региона. За несгодата си са се оплакали и на всеки близък до властта, тъй като частни фирми, които изкупуват продукцията буквално се гаврят с труда на бедните селяни.

Оплакванията бяха представени и на премиера Бойко Борисов, който пък се закани да им прати прокурори и данъчни. При констатирани нарушения на фирмите може да бъде наложена глоба и до 50 000 лв., включи се по темата и министър Мирослав Найденов.

Средствата, отпуснати за тютюнопроизводителите, са обвързани с преориентиране към други сектори – зеленчукопроизводство или животновъдство, обясниха управляващите.  „Българското земеделие, и преди всичко животновъдство, има огромна възможност особено в този регион. Огромно търсене има на овче и агнешко, а не можем да намерим овчари, не можем да намерим работници за зеленчукопроизводство, за животновъдство. Записват се на борсата като безработни… Колко милиарди отиват в земеделието, възползвайте се от него! Има много по-леки професии, но за сметка на това в следващите години храната, било то жито, царевица или месо, ще има огромно търсене”, бяха думите на премиера, който е убеден, че България ще изхранва света.

Тютюнопроизводителите заявиха, че тяхното производство има пазар – в Арабския свят и Русия. Оплакаха се обаче, че с преференции са тютюните, отглеждани в Южна България: „Апелираме, ако е възможно,  средствата за 2012 г. да бъдат справедливо разпределени между сортовете групи, а не приоритетно за сортовете групи, които се отглеждат в Южна България, визираме сортовата група „Басми”.