Собственици на предприятия за преработка на плодове и зеленчуци се събраха във Велико Търново, за да обсъдят проблемите в сектора. По време на форума бяха представени стандартите за хигиена, преработка, съхранение и замразяване на селскостопанската продукция, която пласират у нас и в чужбина.
 
Одиторът Надежда Василева от сертифициращата фирма „ТЮФ Рейланд България” представи препоръчителните международни изисквания на „Кодекс Елементариус” при замразяване на плодовете и зеленчуците. Друг важен момент от срещата касаеше енергийната ефективност в преработвателния сектор и приложението в производствените системи. Най-голям интерес обаче предизвика лекцията на Димитър Манов, управител на консултантската компания Сибола, свързана с възможностите за финансиране на сектора чрез създаването на проекти по оперативните програми на ЕС.

Пред Фермер.БГ преработватели на зеленчуци и плодове съобщиха, че икономическата криза се отразява и на този бранш. Заради нея се наблюдава свиване на пазара особено в чужбина. Спас Стефанов, шеф на завод за замразяване и сушене на плодове и зеленчуци от Попово посочи, че работи с производители от България, но смята, че те са притиснати от проблеми, заради неизплатени субсидии, какъвто е примерът с средствата отпускани от ЕС за ягоди и малини. Вече втора година голяма част от производителите не са получили нищо, а поляците вече имат обезпечена продукция от този плод и съответно ще смъкнат цените.

Оказва се, че родните производители също трябва да смъкнат цените, за да са конкурентноспособни, но в същото време те ще са на загуба, защото са купили плодовете на висока цена. Така се получава ситуация, в която производителите на село и особено тези, които имат по-малки стопанства, дори не могат да покрият производствените си разходи.

Стефанов обясни, че миналата година фирмата му е закупила кайсии от Гърция, защото били по-евтини, отколкото силистренските. Нека само уточним, че гръцките производители получават помощ от държавата, за разлика от българските си колеги. „Това е жалко, а малко е обидно да го подчертая, но и в Македония обръщат по-голямо внимание на селското стопанство. Сега те се развиват малко по-добре от нас, въпреки че не са в ЕС”, коментира Спас Стефанов.

Повечето преработвателни фирми на плодове и зеленчуци работят с български производители и за сега те могат да разчитат на преработващите фирми. До кога ще е така, обаче зависи от развитието на пазара – а пазарът за производителите би бил добър, ако на тях държавата им отпуска това, което им се полага. Само в този случай производителите на плодове и зеленчуци могат да се чувстват сигурни и стабилни да произвеждат и да инвестират сили и средства в нещо голямо и стабилно.