Собственици на предприятия за преработка на плодове и зеленчуци се събраха във Велико Търново, за да обсъдят проблемите в сектора. По време на форума бяха представени стандартите за хигиена, преработка, съхранение и замразяване на селскостопанската продукция, която пласират у нас и в чужбина.
Одиторът Надежда Василева от сертифициращата фирма „ТЮФ Рейланд България” представи препоръчителните международни изисквания на „Кодекс Елементариус” при замразяване на плодовете и зеленчуците. Друг важен момент от срещата касаеше енергийната ефективност в преработвателния сектор и приложението в производствените системи. Най-голям интерес обаче предизвика лекцията на Димитър Манов, управител на консултантската компания Сибола, свързана с възможностите за финансиране на сектора чрез създаването на проекти по оперативните програми на ЕС.
Пред Фермер.БГ преработватели на зеленчуци и плодове съобщиха, че икономическата криза се отразява и на този бранш. Заради нея се наблюдава свиване на пазара особено в чужбина. Спас Стефанов, шеф на завод за замразяване и сушене на плодове и зеленчуци от Попово посочи, че работи с производители от България, но смята, че те са притиснати от проблеми, заради неизплатени субсидии, какъвто е примерът с средствата отпускани от ЕС за ягоди и малини. Вече втора година голяма част от производителите не са получили нищо, а поляците вече имат обезпечена продукция от този плод и съответно ще смъкнат цените.
Оказва се, че родните производители също трябва да смъкнат цените, за да са конкурентноспособни, но в същото време те ще са на загуба, защото са купили плодовете на висока цена. Така се получава ситуация, в която производителите на село и особено тези, които имат по-малки стопанства, дори не могат да покрият производствените си разходи.
Стефанов обясни, че миналата година фирмата му е закупила кайсии от Гърция, защото били по-евтини, отколкото силистренските. Нека само уточним, че гръцките производители получават помощ от държавата, за разлика от българските си колеги. „Това е жалко, а малко е обидно да го подчертая, но и в Македония обръщат по-голямо внимание на селското стопанство. Сега те се развиват малко по-добре от нас, въпреки че не са в ЕС”, коментира Спас Стефанов.
Повечето преработвателни фирми на плодове и зеленчуци работят с български производители и за сега те могат да разчитат на преработващите фирми. До кога ще е така, обаче зависи от развитието на пазара – а пазарът за производителите би бил добър, ако на тях държавата им отпуска това, което им се полага. Само в този случай производителите на плодове и зеленчуци могат да се чувстват сигурни и стабилни да произвеждат и да инвестират сили и средства в нещо голямо и стабилно.
Производството на плодове и зеленчуци не е достатъчно подкрепяно от държавата, според преработватели
Производителите на плодове и зеленчуци са притиснати от проблеми, заради неизплатени субсидии, какъвто е примерът с средствата отпускани от ЕС за ягоди и малини. Вече втора година голяма част от производителите не са
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА