Млечното производството ще продължава да се развива в световен план. Това сочи мнението на главния ветеринарен лекар на групата от компании „Хунланд“, управляващ директор на консултантска компания „ФармСълюшън“, Герт ван дер Хайден, пише изданието The DairyNews.

Животновъдството в България: Търсенето на нови пазари е ключово

В света населението се увеличава, а с него има и ръст на потреблението на храни. Козето мляко се определя за много полезно, отбелязва експертът.

Най-големите производители на козе мляко в света:


 
В Европа фермите стават все по-професионални, индустриализирани, като същият процес тече и в Русия, казва Герт ван дер Хайден.

По думите му на Стария континент от началото на 2000 г. козето мляко заема 3,5% от общия обем на млечния пазар. През 2016 г. тази цифра е достигнала 12,9%.

За последните 17 години в света се наблюдава 4-кратен ръст на производството на козе мляко. Средногодишният прираст е 27%. Това е устойчива и надеждна тенденция, смята експертът.

Същевременно ситуацията на българския пазар звучи различно.

Статистическо изследване на дейността на млекопреработвателните предприятия в страната, проведено от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ),  потвърди сигналите от животновъди, че има затруднения в изкупуването на козето и на биволското мляко.

Данните, събрани от отдел „Агростатистика“ на МЗХГ показват, че през миналата година в мандрите са постъпили 601 млн. литра мляко за преработка. Делът на кравето мляко е 93.5 %, на овчето – 4.5%, на козето – 1.5%, а на биволското е едва 0.5%. Увеличение спрямо предишната година има при преработеното краве мляко - с 10.4%, и при овчето – с 23.5%. При козето има намаление с 9.6%, а при биволското - със 7%.