В разгара на една изключително трудна години производители на плодове и зеленчуци алармират за пълно затъмнение относно това кога, как и при какви условия ще получат обещаните от земеделското министерство 188 млн. лева, научи Агри.БГ.

Подробностите: 444,7 млн. лв. са готови за разпределение към фермерите

Производители от 9 асоциации изпратиха писмо с искане за спешна работна среща с министър-председателя на България Гълъб Донев.

“Предходното правителство предприе процедура и осигури финансиране по нотификация на извънредна държавна помощ, съобразно негативните последствия настъпващи от войната в Украйна, обоснована съгласно т.н. „Временна рамка“ на ЕС. Предходният редовен кабинет предприе процедура за допълнително извънредно финансиране на земеделския сектор в размер на 426 млн. лева, национално финансиране, както и още преразпределение в размер на 5% от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). 

Ние бяхме в постоянна комуникация с предходното ръководство на Министерство на земеделието (МЗм) и бяхме абсолютно наясно в кой момент, какво финансиране да очакваме, както и каква методика на изчисления на средствата ще се прилага. В резултат на това, само за нашия сектор „Плодове и зеленчуци“ се договориха 188 млн. по методика, която бе съгласувана и ни бе оповестена. От момента, в който служебният кабинет встъпи в управлението на страната и се смени политическото ръководство в МЗм, за нас настъпи тотална изолация и бяхме поставени в изключително неведение, за това как и по какъв начин, служебния министър на земеделието ще финализира окончателния вариант на финансирането, което очакват всички земеделски стопани от сектор „Плодове и зеленчуци“, обясняват в писмото си асоциациите. 

От него става ясно, че предходното ръководство на земеделското министерство е предприело процедура за допълнителна дерогация, която предвижда подпомаганите стопанства да имат възможност да получат така наречения „таван на подпомагане“ не до 35 000 евро, а до 62 000 евро, съобразно представената на бранша методика на изчисляване на средствата за подпомагане към земеделските стопани. По този начин идеята е по-малките стопанства да получат по-голямо финансиране. 

Агри.БГ също писа по темата

“Получихме редица индикации, че служебният политически кабинет управляващ МЗм ще „изкриви“ договореното от нас във времето назад, по начин и ред, който за нас е меко казано недемократичен, смущаващ и граничи със своеволие. Именно затова на 18 август 2022 г. поискахме спешна работна среща с министъра на земеделието, за да се изясни начина и реда, по който ще се изразходят вече осигурените и одобрени от ЕК пари. 

От 18 август до настоящия момент служебният министър на земеделието не намери нито време, нито желание да се срещне с нас”, обясняват представителите на браншовите асоциации в писмото си.

Производителите настояват за яснота относно реда и начина, по който ще се изразходят сумите от бюджета, осигурен и обещан за сектор “Плодове и зеленчуци”.

“Не сме наясно и с начина и реда, по който ще се изчисляват ставките, както и по каква методика ще се получи подпомагането на стопанствата. Не сме наясно още с начина и реда, по който ще се осигури допълнително финансиране към сектор „Плодове и зеленчуци“ от този 5% дял на допълнително извънредно преразпределение от бюджета на ПРСР. 

Остро възразяваме срещу тоталния непрофесионализъм и изолация, в която сме поставени от служебното политическо ръководство на МЗм, като НЕ ПОДКРЕПЯМЕ начина и реда, по който се финализира „на тъмно“ процедурата по определяне на ставките и методиката за определяне на начина и реда на изплащане на извънредното подпомагане на земеделските стопани от сектор „Плодове и зеленчуци”, заключват асоциациите.