Допълнителни 444 700 000 лв. са прехвърлени по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за 2022 г. Това става ясно от обнародвано постановление на Министерския съвет в Държавен вестник.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме? 

Парите са за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани и за подкрепа на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните, както и за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Средствата идват във важен момент за много фермери, които се чудят как да оцелеят и да се справят с кризисната ситуация. Неотдавна ЕК одобри до 426 млн. лв. държавна помощ, която животновъди и земеделци ще получат като обезщетения за кризата от войната в Украйна. 

Първата част от парите отива при свиневъди, птицевъди, лозари и оранжерийни производители, за които до този момент липсваше подобно подпомагане. 

Одобрените с постановлението до 444,7 млн. лв. са за сметка на разходите от централния бюджет, насочени в подкрепа на бизнеса заради кризата през 2022 г. – 168 700 000 лева плюс още 276 млн. лева отново от бюджета за 2022 г. на базата на фактически извършени разходи.

От 29 юли до 8 август свиневъди, птицевъди, лозари и оранжерийни производители, кандидатстваха за извънредната помощ заради войната в Украйна. Общият бюджет на помощта е над 62,2 млн. лева. 

Финансовият ресурс е разпределен в следните направления:

- 25 000 000 лв. за сектор „Свиневъдство“, за свине-майки и прасета за угояване;
- 25 000 000 лв. за сектор „Птицевъдство“, за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици;
- 6 000 000 лв. за лозаро-винарски сектор за площи с винено грозде;
- 6 259 820,44 лв. за оранжерийно производство на зеленчуци.

 

В секторите "Свиневъдство" и "Птицевъдство" помощта ще се предоставя за брой животни, преизчислени на животинска единица (ЖЕ) по категориите, за които е получено подпомагане за 2021 г. от схемата за държавна помощ "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине" и схемата "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците".

При оранжерийно производство на зеленчуци за установената допустима за подпомагане площ за кампания 2021 г., изразена в хектарите с оранжерийна култура, по схемата за плащане за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания).

В лозаро-винарския сектор за установената допустима за подпомагане площ за кампания 2021 г., изразена в хектарите с винено грозде, по схемата за плащане за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания). 

До 30 септември 2022 г. ДФЗ трябва да изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки, включително и проверки на място. В срок от 10 работни дни от изплащането на помощта ДФЗ изпраща на кандидатите, подали заявление за подпомагане, уведомителни писма с посочен размер на изплатената финансова помощ или с мотиви за отказ от изплащане на финансова помощ. Уведомителните писма подлежат на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.