Нужни за законодателни промени относно узаконяването на сондажните кладенци от Басейнова дирекция. Това е предложението, което овощари представиха пред председателя на комисията по земедеие в Нарозното събрание Пламен Абровски, научи Агри.БГ.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

“Новите кладенци са съвсем различна група, но по рестрикциите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) са представени като хидромелиоративни съоръжения, трета категория. А за да пуснеш един сондажен кладенец, след като го изградиш, трябва да се направи държавна приемателна комисия, за да го приеме”, обяснява Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз (ДОС) пред Агри.БГ.

Появява се обаче парадокс.

“Имаме две години гратисен период за узаконяване на съществуващи кладенци. Нека приемем, че кладенецът го има, работещ е. Тогава викаш сонда да го заснеме вътре какво представлява, на база на това заснемане се прави проект на готов, изграден кладенец. Правиш проект. Вземаш разрешение за строеж на готов, изграден кладенец, който ще узакононяваш. Тогава отиваш в Регионална дирекция за национален строителен контрол (РЗНСК), за да ти приеме кладенеца, който дори не си изграждал сега. Нашият въпрос е защо е нужна РЗНСК при вече съществуваш кладенец? Това е недомислие на закона, която би следвало да се промени”, категорична е Търпанова.

Предложението на овощарите, което предстои да бъде входирано официално, е тези съоръжения да отидат от трета в шеста категория, като по този начин се избегне приемателната комисия.

“Като вземеш разрешение за строеж трябва да строиш, а тук говорим за вече изграден кладенец. Минаваш една процедура по разрешение за строеж, правиш проект на нещо, което вече съществува. Тече време, нерви, хвърляш пари и само срещаш пречки. Тук говорим за една процедура, която изпълняваш за поне година, докато успееш да минеш през всички инстанции. А като забиеш в Басейнова дирекция, там пък няма излизане”, обяснява още Димитричка Търпанова.

Оттук според овощарите идва и нуждата от законова промяна.

“Нашето предложение е тези съоръжения да отидат в шеста категория и да се избегне приемателната комисия. Нека тези кладенци да се приемат от комисия на Басейнова дирекция”, заключи тя.