Средните добиви от всички есенници в страната към този момент са по-ниски от миналогодишните, сочи последната статистика на Министерството на земеделието (МЗм). Агри.БГ събра и обобщи данни от отделни региони. Навсякъде производителите говорят за по-слаба реколта от есенните култури и възлагат повече надежди на пролетните.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По оперативни данни към 7 юли у нас са добити над 2,4 млн. тона пшеница, 518,5 хил. тона ечемик и 76,2 хил. тона маслодайна рапица. Поради по-бързия темп на реколтиране на площите през настоящата кампания количествата са с между 6,9% (ечемик) и 128,2% (пшеница) над отчетените по същото време на 2021 г. Добивите тази година обаче са с отрицателен знак спрямо миналата.

Според данните на земеделското министерство средният добив от пшеница в страната е 501 кг/дка – с близо 17% по-нисък на годишна база. С почти 18% е спаднал и добивът от маслодайна рапица. Към отчетната дата средно от декар стопаните са прибирали по 217 кг/дка. Ечемикът засега е със среден добив от 506 кг/дка. 

Добрич

Актуалните данни от Областна дирекция „Земеделие” сочат, че зърнопроизводителите в Добричко жънат пшеница в диапазона 520-580 кг/дка. Средният добив при ечемика е 550-600 кг/дка, а при маслодайната рапица - 200-250 кг/дка.

Силистра

След приключване на жътвата от пшеница в силистренската кооперация „Нива-93“ в село Проф. Иширково добивите от културата достигат 90% от миналогодишните. Председателят на кооперацията Велика Славова споделя пред „Кворум Силистра”, че количествата средно от декар „са в порядъка на 700 кг/дка“, докато през 2021 г. средните добиви от пшеница на кооперацията са били с 50-60 кг/дка по-високи.

Разград

При старта на жътвената кампания, към началото на юли, официалните данни на областната земеделска дирекция в Разград бяха само за реколтата от ечемик. В района от културата стопаните са жънали средно по 565 кг/дка.

Бургас

Средно около 450 кг/дка пшеница жънат комбайните в Бургаско, сподели районният браншови представител Илия Проданов пред Агри.БГ. Плачевно обаче е положението при рапицата. „Земеделците се борят за добиви от 100-150 кг/дка”, уточни той. По думите му произведените количества със сигурност ще са под миналогодишните.

Ямбол

Продължава прибирането на засетите 746 хил. дка с пшеница в региона, които са с 50 хил. дка повече от площите през 2021 г. „Прогнозите за средни добиви са около 500 кг/дка, което е по-малко спрямо миналогодишните 582 кг/дка. Продължава и жътвата на рапицата – прибрани са 30 хил. дка от засетите 180 хил. дка”, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Земеделие" Вилиян Вълков. При почти изцяло реколтирани площи с ечемик средните добиви от зърнената култура са 500 кг/дка.

Стара Загора

Сериозен спад отчитат и стопаните в Старозагорско. „Миналата година добивахме средно по 800 кг/дка пшеница, а тази година – 500-550 кг/дка. Много сушава година. За есенниците не валя през месеците април и май, които са много важни за наливането на зърното“, обясни в началото на жътвата пред Агри.БГ зърнопроизводителят Пеньо Тодоров от старозагорското село Боздуганово.

Пазарджик

При нас средните добиви от пшеница са около 400-450 кг/дка, но има и колеги с по 300-350 кг/дка”, сподели за редакцията ни зърнопроизводителят Иван Кабуров от Пазарджишко. По думите му в областта реколтата е по-слаба, но така е в цялата страна, включително в Житницата на България.

Перник

От Областната дирекция „Земеделие” съобщават, че от засадените 7630 дка с ечемик са ожънати 1950 дка. Средният добив е 353 кг/дка. Зърнопроизводителите са засели едва 429 дка рапица. От тях вече са ожънати 50 дка, от които са получени 200 кг/дка.

След като жътвата на есенниците не оправда очакванията, сега стопаните отправят поглед към пролетниците. На повечето места в страната засега състоянието им е добро. По данни на агроминистерството засетите площи с маслодаен слънчоглед са с 8,9% повече в сравнение с година по-рано, а тези с царевица за зърно – със 7,9% по-малко.