Овощари се готвят за масови протести, ако не получат подпомагане от 150 лв./дка по Ковид мярката. Новината идва ден, след като бяха оповестени ставките за обвързано подпомагане на плодовете и зеленчуците, които отприщиха нова вълна на недоволство.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Производителите са наистина притеснени и недоволни от намаления им размер, но ние го очаквахме, защото бюджетът по обвързана подкрепа е постоянна сума, която се разделя на заявените и отчетени минимални добиви от производителите“, обясни за Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Тъй като овощарите са под голям стрес как ще успеят да си финансират разходите с тези крайно ниски ставки, тяхната надежда остават компенсаторните плащания. Но там са и най-големите им страхове.

Още когато се предложи проектобюджетът за тази година, от бранша излязоха със становище, че бюджет под 200 млн. лв. за компенсации на последствията от пандемията за приоритетните сектори ще е крайно недостатъчен. То бе подписано от над 30 организации в сектор земеделие до Народното събрание и институциите, но не бяха чути. 

Овощари: В писмо до Министерството на земеделието посочихме, че подпомагане със суми под 150 лв./дка за трайните насаждения ще е крайно недостатъчно.

А техните доводи са следните:

1.    Единствената помощ, която ще поучат производителите на плодове за претърпени загуби от пандемията, ще е по тази помощ. Бюджетът по de minimis е лимитиран и за тази година беше разпределен на сектор животновъдство;
2.    Очаква се бюджетът по Ковид мярката да бъде разделен поравно между растениевъдство и животновъдство. Важна подробност е, че по нея с бюджета за растениевъдство ще се подпомагат също така винените лозя и маслодайната роза.

„Това предложение за увеличаване на компенсаторните плащания в никакъв случай не е своеволно. По наши изчисления, ако не се осигурят тези средства на бранша, производители с площи от трайни насаждения под 60-100 дка ще са обречени на фалити“, посоча Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 

Междувременно днес, 11 март, от 12:00 часа браншови представители и екипът на земеделския министър Иван Иванов обсъждат предложението за нотификация на Ковид мярката. От бранша се надяват на диалог и обещаната им добра комуникация, за да се гарантира оцеляването на сектора.