Цената на руската пшеница падна до рекордно ниско равнище през този сезон. Експертите на руския аналитичен център „СовЕкон“ обаче очакват през следващите четири до шест месеца поскъпване с 20%.

На борсите: Ваканционно поевтиняване на зърното

Цената на руската пшеница с белтъчно съдържание 12,5% падна през миналата седмица с 2 долара до 191 долара/тон (FOB на дълбоководно пристанище в Черно море).

Това се случи на фона на общо поевтиняване на международните зърнени пазари и в условията на остра конкуренция с други производители, показва мониторинг на „СовЕкон“, предоставен на Агри.БГ.

„СовЕкон“: „Това е най-ниската цена, на която приключва седмичната търговия през този сезон.“

Основният фактор на европейския пазар е изключително добрата реколта във Франция. Това лято там са прибрани 39 млн. тона хлебно зърно, което е второто най-високо постижение на страната в цялата й история. 

Френската пшеница с доставка през септември поевтиня с 1,5% - от 184 евро/тон на 165,5 евро/тон.

Експертите на „СовЕкон“ очакват, че световният пазар на пшеницата вече е близо до стабилизация. Миналата седмица борсата в Чикаго успя да пречупи тенденцията към понижение. Анализаторите очакват, че през тази седмица това ще стане и в Париж.

Френски търговци отбелязват, че през последните седмици рязко намаляват продажбите на зърно то фермери на физическия пазар.

Икономистите потвърждават прогнозата си, че експортните цени на пшеницата имат сериозен потенциал за растеж в рамките на 20% над сегашното равнище. Тази прогноза обаче се отнася не за следващите няколко седмици, а за по-продължителен период от време в рамките на половин година.