Професия „овчар“ е една от добре платена опция за хора с ниска квалификация в страната. Месечното възнаграждение е около 1000 лева, но въпреки това, всяко второ стопанство в Родопите, не може да си намери пастир. Причината - животните не дават почивен ден, съобщава БНТ. 
 
 
Даниела Чакърова отглежда в стопанството си над 400 овце и кози в Смолянска област. Стопанската споделя, че през години нейният най-голям проблем е да си намери пастири, затова се налага тя сама да пасе стадото в планината.
 
"Заплатата на един овчар е както се спазариш, ако е без храна стига до 1000 лева и пак не искат да я вършат тази работа", обяснява Чакърова.  
 
В района на Кресна овчарите също са дефицитни и възнаграждението расте нагоре, разказва Атила Седефчев. 
 
[news]
"Реално като ги сравня с другите професии, е добре платена работа, между 20 и 40 лева на ден надница искат. Интересното е, че е пълно с хора, които нямат какво да правят, нямат доходи, а няма и желаещи", споделя животновъдът.
 
Фермерите допълват, че напоследък все повече попадат на хора, които са само придружители на стадото, но не и истински овчари, които познават животните и навиците им. 
 
"Тази работа е специфична, не е толкова проста или ако е проста, не е за прости хора, защото изисква специфични умения и в крайна сметка ти си вързан към животните не от 8 до 4-5, а денонощно", казва Седефчев. 
 
Според фермерите липсата на работна ръка в сектора ще откаже хората от региона да се занимават с основния си поминък - овцевъдството.