27 пестицида са открити в трупчета на пчели у нас, сочат данните от първото проучване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни запаси в семействата им.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„В тестваните проби са констатирани остатъчни количества от 13 инсектицидни, 8 фунгицидни, 6 акарицидни, 3 хербицидни пестицида и от 2 растежни регулатора. Изследванията за наличие на пестициди са направени в Централната лаборатория по химичен анализ и контрол на Българска агенция по безопасност на храните и в международна лаборатория PRIMORIS“, съобщи за Агри.БГ проф. Пламен Петров от катедра „Животновъдни науки“ в Аграрен университет Пловдив. 

Известно е, че проблемът съвсем не е нов, но през последните 5-6 години драстично нараства, като това е в пряка зависимост от деругациите, които правят възможна употребата на неоникотиноидни препарати, става ясно от думите му.

При изследването са установени пестициди от почти всички групи в пробите на загиналите пчелни семейства, коментира ученият, който е и председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство. Всички пчелари в страната са обезпокоени, тъй като има производители, които са останали изцяло без пчели.

В пилотното изследване, в което участват учени от Пловдивския университет и Аграрен университет се уточнява, че има 3 акарициди, химични продукти, които се използват за борба с болести по пчелите и 24 пестициди от различни класове за растителна защита. Проучването ще продължи още 2 години. 

От карта, която показва местата със загиналите пчелни семейства става ясно, че това не са основно регионите с интензивно земеделие.

"Вече навсякъде безогледно се пръска, това е едно от обясненията да има загинали пчелни семейства дори на по-високо надморско равнище", смята експертът.

Неговото най-голямо притеснение е, че в крайна сметка пчелните продукти ги консумираме ние хората, като уточнява, че проучването не обхваща качеството на пчелния ни мед, който има добър пазар у нас и зад граница и следователно отговаря на изискванията за качество. 

През последните години проучванията сочат, че генетичното богатството на популациите медоносни пчели в Европа е застрашено от неконтролираното въвеждане на гени от други подвидове в местните популации, стресът от променящата се околна среда и замърсяването с агрохимикали, също така появата на нови патогенни видове и глобалните промени в климата.

Отчетено е също така, че липсата на обединени усилия и на целенасочени дейности за предотвратяване на тези процеси, ще се отрази пагубно върху медоносните пчели и живата природа и ще има потресаващи последствия за опрашването на дивата флора и земеделските растения.

В глобален мащаб, употребата на разнообразни инсектициди доказано засяга не само пчелните популации, но също и числеността на популациите от птици, пеперуди и други насекоми, което според редица токсиколози може да доведе до катастрофа в околната среда.