Проф. д-р Виолета Божанова e назначена на длъжността председател на Селскостопанската академия със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024


Назначението е във връзка с доклад на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия, съобщават от пресофиса на Министерството на земеделието и храните. 

Промяната в ръководството на Селскостопанската академия става след като предишният председател - проф. Мартин Банов беше обвинен за незаконна промяна в категориите на ниви, заедно със зам.-директорът на Института по почвознание проф. Венета Кръстева. 

Досега проф. Божанова беше заместник-председател на Селскостопанска академия. Тя притежава докторска степен по „Селекция на културните растения“ и е професор в Института по полски култури (ИПК) – град Чирпан. 

Проф. Божанова е председател на Издателския съвет на Селскостопанска академия и на Постоянната комисия по иновации и технологии към Академията. Автор е на над 90 научни публикации, съавтор е на 4 сорта твърда и 1 сорт обикновена пшеница. От 2009 г. досега е хоноруван преподавател в Тракийския Университет в Стара Загора.