Заседанието на Тематичната работна група (ТРГ) по Стратегическия план е отложено. То трябваше да се състои във вторник, 4 октомври 2022 г.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Финалните отговори на забележките в Стратегическия план на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2023-2027 г. са изпратени към Брюксел. Това е станало още на 20 септември, каквито амбиции заявиха от министерството и зам.-министър Георги Събев потвърди пред Агри.БГ по време на участието си в AgriПодкаст

Според министър Явор Гечев няма закъде да бързаме, след като не ни притискат срокове. Той коментира пред Агри.БГ, че в министерството използват това ценно време за прецизирането на плана.

В момента земеделската общност продължава да стои “на тъмно” относно това какво точно подготвя страната ни и в частност Министерство на земеделието за следващия програмен период.

И точно когато плеснахме с ръце от радост, че най-накрая ще има някаква яснота по новите интервенции, след като цари пълно затишие по темата от лятото, оставаме разочаровани. 

На заседанието на ТРГ, планирано за 4 октомври, трябваше да се обсъдят актуализираните интервенции във връзка със Зелената сделка. Те са публикувани на сайта на ресорното министерство

Заседанието се отменя заради все още течащи преговори по няколко зелени регламента на европейско ниво, научи Агри.БГ. Не е ясно обаче дали ще има нови дата за свикване на ТРГ или пък земеделското ни министерство ще реши да изпрати отговорите по забележките без представяне пред бранша и без предварително съгласуване. Съмняваме се, обаче, че това ще стане. 

 „Отново сме на тъмно“, коментират фермерите и очакват все пак нова дата. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg