Африканската чума по свинете проникна и в Пазарджишка област. Вирусът е открит в остатъци от диво прасе в района на Велинград, съобщава д-р Петко Митев от Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

Издирват стопанина на изхвърленото в Струма прасе с полиция

Положителни са и резултатите от проба, взета от глиган в района на Държавното горско стопанство Хвойна, по-точно в землището на село Забърдо, община Чепеларе. Информацията е подадена от Областната дирекция по храните в Смолян, предаде БТА.

Това е третият случай на заразено диво прасе в област Смолян. Преди това бяха открити 9 мъртви диви прасета край доспатското село Змеица и Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин. 

Според официалната информация, публикувана по-късно на сайта на БАБХ, заразени диви прасета са намерени на още три места – на територията на община Кубрат, област Разград; в землището на великотърновското село Мерданя и в землището на град Перущица, област Пловдив

Определена е инфектирана зона, която обхваща 200 кв. км около новите обекти на заразата. За два месеца се забранява движение на хора, животни и превозни средства в този периметър. Спира се дърводобивът.Забраната важи също за билкари и гъбари.

Всички новини по темата вижте ТУК