По случая с изхвърленото в река Струма край Кресна заразено домашно прасе, за което Агри.БГ вече писа, работят полиция и прокуратура. Собственикът на трупа ще бъде намерен, каза д-р Петър Матеев от БАБХ за Нова ТВ.

Чумата пропълзя на юг до Благоевград

Заповедта за унищожаване на всички прасета тип заден двор в 3-километровата зона около предполагаемото огнище, в която влиза град Кресна, поражда напрежение сред стопаните. Според тях протоколът от направените изследвания няма как да докаже, че прасето е било отглеждано именно в техния град.

„Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им”, заяви зам.-кметът на общината Валентин Чиликов.

Вчера у нас бяха потвърдени нови случаи на заразени диви прасета. Те са намерени в Русенско, информира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Констатирани са положителни резултати от диви свине в землището на село Мечка, община Иваново, и в землището на село Просена, община Русе. Ден по-рано, на 14 август, положителни резултати е дала и пробата, взета от диво прасе на територията на община Борово. Определени са инфектирани зони на 200 кв. км около констатираните случаи.

В Северна Македония също се вземат превантивни мерки, въпреки че все още нямат чума по свинете. Там започват извънреден отстрел на диви прасета, като на ловците ще се издават специални разрешения, съобщава информационният сайт МКД. 

В югозападната ни съседка въвеждат и специални правила за лов на диви свине. Всяко животно подлежи на изследване и месото не може да се продава, преди да излезе резултатът от пробата. Ловците трябва да информират ветеринарните власти, ако намерят труп на дива свиня.

Всички новини по темата вижте ТУК