Единната европейска регулация по отношение на двойното качество на храните ще гарантира равнопоставеността на всички потребители в Европейския съюз. Това заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева, съобщиха от пресцентър на ресорното министерство.
 
Тя участва на среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) и България,  Румъния, Словения, Хърватия, Литва, Латвия, Естония и Франция, в Стара Лесна, Словакия.
 
По думите й България приветства регламентирането на нелоялната търговска практика да се предлагат като идентични стоки в различни държави членки, които имат различен състав или характеристики.
 
Министрите подписаха декларация относно бъдещата роля на Инициативата БИОИЙСТ в рамките на Програма „Хоризонт Европа“. „За растежа и трансформацията на земеделския сектор е необходимо да се насърчава обменът на добри практики и трансферът на резултатите от научните изследвания към стопанствата“, допълни зам.-министърът.