Не се допуска движение на непочистена земеделска техника и специализирана строителна техника по републиканските и общински пътища, припомнят от Областна дирекция „Земеделие“ – Бургас.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Съгласно чл.25, ал.2, т.5 от Закона за пътищата се забранява излизането на пътя с непочистени машини и замърсяването на пътното платно, пътните съоръжения и пътните принадлежности с кал и други отпадъчни материали. 

Преди да излязат на републикански път собствениците и/ или арендаторите на земеделски земи и гори трябва да почистят от кал селскостопанската и земеделска техника, тракторите и специализираната строителна техника.

Ако се констатира нарушение по чл.25, ал.2, т.5 от Закона за пътищата, юридическите лица и еднолични търговци подлежат на следните санкции: 

•    Физическите лица се наказват с глоба от 200 лв. до 500 лв., а при повторно нарушение – от 500 лв. до 1000 лв.;
•    Юридически лица се наказват с глоба от 1000 лв. до 5000 лв. съгласно чл.52 от Административно-наказателните разпоредби от Закона за пътищата и от 3000 лв. до 8000 лв. съгласно чл.53 от Административно-наказателните разпоредби от Закона за пътищата.

Фермерите не трябва да забравят също да съпровождат извънгабаритната техника на оживени междуградски пътища с аварийни автомобили отпред и отзад, да сигнализират със светлини, пропускат колоните зад себе си.

Разбира се, разумно поведение на пътя се очаква и от леките автомобили, които не винаги се движат със съобразена скорост. По правило водачът трябва да кара с такава скорост, че в зоната на своята видимост да може да спре.