Съвременните технологии не заобикалят пчеларската индустрия. На пазара в Полша се появи приложение за смартфони с операционна система Android за проверка на пчелните колонии и организация на работата в пчелина.


Дроновете вече не се боят от планини

Програмата е създадена от програмисти в сътрудничество с няколко опитни пчелари, а целите й са много, освен тази да улесни ежедневната работа на пчелина. Създателите на мобилното приложение възлагат надежди то да успее да предаде богатия и ценен опит на възрастните пчелари на следващите поколения, пише portalspozywczy.pl.

Групата програмисти била вдъхновена от календара на опитен пчелар. Количеството информация, съдържаща се на страниците на бележника, и желанието да ги разберем се превърнаха в мисия как да помогнем на пчеларите да систематизират бележките си и данните да са по-лесни за анализ.

„Смятаме, че анализът на данните предлага огромни възможности за развитието на биологичното пчеларство. Благодарение на тях, ние искаме да намерим източниците на най-често срещаните проблеми, с които пчеларите трябва да се борят, и да им помогнем да ги решат“ - казва Адам Мах, съосновател на проекта.

В Полша средната възраст на хората, които се занимават с пчели, е над 50 години.

„За съжаление техният опит често изчезва в бележки на тетрадки. Бихме искали да помогнем да прехвърлим дори част от техните знания към бъдещите поколения пчелари и да доближим света на тези интересни насекоми до обикновения човек“ - добавя той.

Основателите на проекта уточняват, че мобилното приложение предоставя важни метеорологични данни за всеки пчелин, алармира при риск от инфекциозни заболявания и т.н.

То също така има възможност да генерира и да изпраща подробни доклади за извършената работа - от третиране, хранене до събиране на меда.

За начинаещи пчелари приложението е оборудвано с интелигентна система с препоръки и напомняния, благодарение на която могат да избегнат основните грешки.

Важно за потребителите на програмата е, че цялата събираната информация се съхранява в облаци. Така тя е достъпна от различни устройства и няма риск да бъде изгубена.