Приемът на заявления за „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ се планира да се осъществи от 29 август до 21 септември, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

На 8 юли Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“  (ДФЗ) одобри указанията, по които ще се прилага схемата за Кампания 2022. Докато чакаме те да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, документът вече изтече във вайбър група.

Браншови представител напомня, че при подаване на документите се искат чисти липси, тоест нужно е фермерите да платят навреме задълженията си към НАП.

Сред останалите изисквания са земеделските стопани да имат заверена регистрационна карта за стопанските 2020/2021 г. и 2021/2022; да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност; да не са в производство по ликвидация; да не са получили друго публично финансиране за същите приемливи разходи.

Задължително е също валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за 2021 г. Стопаните, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

За Кампания 2022 фермерите ще получат до 100 млн. лв. отстъпка от акциза за газьола. Така беше и за Кампания 2021, когато подпомагане получиха 12 214 стопани при ставка от 0,43 лв./л. Първият транш от близо 89 млн. лв., представляващи 90,24 % от одобрения размер на държавната помощ, бе преведен на 11 ноември 2021 г., а вторият – на 19 януари 2022 г.