Ако оставим 10 процента обвързано подпомагане, каквото е сегашното предложение, това означава всичко останало да отиде към директните плащания – зелените плащания базовото плащане и преразпределителните плащания.
 
 
Така ще капсулираме отново плащанията на площ, което не е най-рационалното за България. Така ще вкарваме все повече и повече пари там, където не работи добре за нас. Това каза земеделският министър Румен Порожанов. 
 
Ако тези десет процента се приемат, означава, че ще трябва да намалим парите на секторите „Плодове и Зеленчуци“ и „Животновъдство“, обясни министърът.
 
„В момента смятам, че имаме едно сравнително добро ниво – близо 200 млн. лв., което въпреки това не е комфортно. Но едно намаление с 3 процента ще бъде фатално за тези сектори“, посочи Порожанов. 
Както Фермер.БГ писа, България ще настоява този процент да бъде по-голям от 13%.
 
 
Министърът отбеляза,че важен момент в дебатите по Общата селскостопанска политика (ОСП) е дали европейските структури ще одобрят до април месец 2019 г. трите предложени регламента. 
„Като гледам как се движи всичко, съм песимист това да стане. Това означава, че отиваме след европейските избори“, коментира аграрният министър. 
 
Той припомни, че почти всички страни-членки са на мнение, че таваните трябва да бъдат по желание за всяка страна и да бъдат направени на база на аналитично изчисление колко да бъде всеки таван. 
 
 
 
Тавани трябва да има, за да се ограничат плащанията към големите. Както е заложено в момента до 60 000 евро и то върху трите плащания,  това означава и средните ферми да си заминат. Защото, да кажем животновъдните ферми, които също имат площи, не могат да компенсират през директното плащане обвързаното плащане. Въпросът е ние да запазим оптимално финансиране за този пит – малки  средни ферми. Това ще е анализ, който ще бъде дебатиран с бранша. 
 
Сегашният таван е при друга база, а в момента имаме промяна на базата, която се разширява, така че ще трябва да се погледне внимателно“, добави Порожанов. 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg