Днес в Гербовата зала на „Дондуков“2 президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

В последните дни усилено в медийното и общественото пространство се коментират възможните варианти за министерските кресла.

Няколко имена се спрягат и за поста министър на земеделието и храните – като фаворит сред тях е това на проф. Иван Станков, въпреки че пред Фермер.БГ в петък той отрече да е получавал покана за поста.
[news]
В последните дни сред имената за земеделски министър се спряга и това на бившия зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие Васил Грудев, който временно бе и начело на Фонда след оставката на Румен Порожанов.


Проф. Иван Станков, ректор на Тракийския Университет

Името на проф. Иван Станков отново се спряга за поста на земеделски министър в Служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще обяви официално на 5 август, вторник. В началото на тази седмица пред Фермер.БГ проф. Станков каза, че не е получавал покана за поста, допълвайки: „Не знам дали бих приел. Трудно ми е да кажа, дали бих приел, ако получа такова предложение“. Днес (петък – 1 август) проф. Станков отново отрече да е канен за министър.Фермер.БГ припомня, че ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф.

Иван Станков бе назначен на 13 март 2013 г. за служебен министър на земеделието и храните в 88-то правителство на Република България. Той заемаше поста до 29 май същата година.
 
Проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет

Сред имената, спрягани през последните дни за служебен министър на земеделието и храните е и това на проф. д-р Радослав Славов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет – Стара Загора. На въпрос на Фермер.БГ водени ли са разговори с него за поста на аграрен министър проф. Славов заяви: „От вас чувам. Никой не ме е търсил и едва ли точно мен ще потърсят. Има достатъчно много мастити от аграрното производство и наука, питайте тях“.

Проф. Славов е зооинженер и специалист в направленията млечно овцевъдство и козевъдство, технологии за отглеждане на овце и кози, развъдна и селекционна дейност и др. Специализирал във Франция, Германия и САЩ. Има професионален и преподавателски опит над 20 години.

Румен Порожанов – бивш изпълнителен директор на ДФЗ

Бившият шеф на Фонд Земеделие Румен Порожанов също е сочен като възможен вариант за поста Министър на земеделието в Служебния кабинет. В същото време обаче, според някои издания, Порожанов вероятно ще заеме поста на Министър на финансите. Фермер.БГ припомня, че Румен Порожанов бе начело на ДФЗ от 2011 г. до август 2013 г., а преди това заемаше поста началник на кабинета на финансовия министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков.

Васил Грудев – бивш зам-изпълнителен директор на ДФЗ

Васил Грудев заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ след оставката на Румен Порожанов. Преди това той е зам. – изпълнителен директор с ресор „Технически инспекторат” от 8 септември 2011 г. Завършил е право в Юридическия факултет на университета „Franche-Comté” в Безансон, Франция, през 2003 г., а година по-късно и магистратура по административно право в същото висше училище. През 2005 г. става доктор и асистент към Юридическия факултет на университета „Robert Schuman” в Страсбург, Франция. Владее френски и английски език.
Грудев започва трудовия си стаж в изграждащата се през 2006 г. в Разплащателна агенция в ДФ „Земеделие” и изкачва всички нива на институционалната йерархия. През 2008 г. е назначен за главен експерт в отдел „Технически инспекторат”, а през 2009 г. оглавява отдела.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!