Във връзка със запитвания от страна на производители на посадъчен материал, защо вече не се намира препаратът "Лиросект", Фермер.БГ научи от Националната служба за растителна защита /НСРЗ/, че продуктът се забранява за използване от 16 декември 2010 г. Агроаптеките нямат право да го продават на земеделските производители, дори и до средата на следващия месец.

 
"Защо единственият биологичен препарат за листна въшка, колорадски бръмбар, акари е спрян и няма ли начин да се почне пак производството. Да спрат най-много това, което се търси, не мога да го възприема. Чухме, че са закъснели за заявка ли, какво, не знам. Сега използваме един турски препарат, но ние се тровим с него, като пръскаме в оранжериите”, оплака се Диана Димова от село Батак, чието семейство произвежда посадъчен материал, декоративни храсти и рози.


Справка на Фермер.БГ показа, че препаратът е спрян със заповед № 1243 от 16 юни миналата година от НСРЗ. Причината е, че фирмата-производител "Биовет" не е подкрепила активното си вещество, чрез регистрация. Това означава, че по принцип продуктът може да бъде разрешен, ако фирмата се е интересувала и е имала интерес да го защити на българския пазар. Тоест, проблемът не е в самото активно вещество, а в интереса на фирмата, обясняват експертите от НСРЗ.


От "Биовет" също пожелаха да говорят и най-накрая всички земеделски производители да са наясно защо продуктът вече не се продава и произвежда. Най-общо казано причината е нормативната уредба в ЕС. " С присъединяването ни към ЕС влезе в сила  Анекс 1, представляващ позитивен списък с активните вещества - изискване, според което субстанциите трябва да бъдат регистрирани. Това е свързано с много сериозни инвестиции от страна на всяка една фирма. Трябваше да похарчим прекалено много пари, а потреблението по никакъв повод нямаше да възтанови инвестицията. В същото време от НСРЗ можеха  да защитят нашия продукт, защото се оказа, че това е единствения български продукт, който се произвежда изцяло тук, включително и активната му съставка е българска. Такива препарати, чуждестранните служби за растителна защита защитават, за разлика от тук. По тази аналогия има страни членки в ЕС, които са си извоювали собствените производства за собствената територия. Искрено съжаляваме, че фермерите вече не могат да се ползват от този надежден продукт, но виждате, че откакто сме в ЕС, отделните сектори в земеделието постоянно търпят някакви санкции", коментираха от продуктовия отдел на завода в Пещера.

Регистрацията на такъв продукт се извършва от НСРЗ и струва 8 хил. евро. Това обаче е последната стъпка, а преди нея трябва да бъдат направени много изследвания и лабораторни анализи, след което да се направи досие на продукта и всичкото това възлиза на стотици хиляди евро. Обикновено българските производители не си позволяват подобни разходи, още повече имайки предвид лошото състояние на агросектора и намаляващата бройка на стопаните.


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително