Една от водещите европейски теми, за които се говори в последно време е присъствието на Украйна като производство и пазар в Общата селскостопанска политика, и в търговската политика на Европейския съюз. 

"Тенденцията е ясна – Украйна ще бъде интегрирана в европейския пазар. Това не е тема, свързана с войната, а с Общото споразумение за търговски отношения, което е подписано от страните в ЕС през 2014 г. и действащо от 2017 г.

В него се казва, че до 10 години от влизането му в сила, няма да има митнически начисления за стоките от Украйна“, коментира Васил Грудев в студиото на "Агросвят" по Дарик радио.

На практика „тази държава вече е част от европейския свободен пазар и ние трябва да се съобразяваме с това и да вземаме нашите бизнес решения, отчитайки действителността.“ 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед

 

Грудев напомни, че през последните 40 години бюджетът за Общата селскостопанска политика постоянно върви надолу като мащаб. И докато в началото за ОСП са отивали 73% от общия бюджет, през 2027 г. средствата ще бъдат едва 19%. 

С влизането на новите страни-членки, неговия дял ще стане още по-символичен. Дори да се запазят абсолютно същите характеристики на ОСП по Първи стълб, включването на Украйна ще доведе до базово плащане в България от 8.50 лв./дка“, пресметна Грудев. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg