Втори етап на пръскания срещу векторите на Заразния нодуларен дерматит предстои след спиране на валежите и затопляне на времето. Предвижда се продължаване обработката на площите около констатираните огнища и 2 км. зона около големите водни басейни с обща площ от 2 500 000 дка. 
 
Площите, които ще бъдат обработени през втория етап са посочени на картата по-долу:
 
Като трети етап е предвидена обработка на терените, южно от брега на река Дунав. На тази база са изчислени близо 1 млн. дка по цялото протежение на речната ни северна граница, като са включени островите и разливите (Белене, Сребърна и др.). Предстои договаряне с Румънските власти за съвместно пръскане на двата бряга на реката с цел по-добър ефект. Визуално, предвидените за третиране зони на българска територия могат да се видят на картата (оцветени в зелено):
 
 
За третия етап се предвижда да се използват няколко летища, разположени във Видин, Ерден (Монтана), Никопол, Свищов, Тутракан, Силистра. Мероприятието ще се извърши от около 10 метра височина с 10 самолета и 5 хеликоптера, като се предвижда да се извършват основно сутрешни третирания на площите с цел опазване на пчелната популация в третираните площи. 
 
Равносметката: Първите инсектицидни обработки от въздуха стартираха на 23 април 2016 г. от землището на село Узунджово, Хасковска област. През първия етап бяха обработени общо 61 250 дка в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Сливен.