Нова методика за измерване на продуктивността на пчелната майка чрез измерване на запечатаното пило разработват в Института по животновъдни науки в Костинброд. „Досегашната методика ползва геометрични принципи, прилагани и в картографията през 16-18 век. Те, обаче, дават много висока грешка при определянето на повърхността, на площта, заета със запечатаното пило. Ние сме разработили методика за компютърно измерване на площта като питите се заснемат и с подходяща компютърна програма почти автоматично може да се получи отговор каква точно е площта на запечатаното пило.

 

Методиката позволява и доказване на извършване на изследването. Контролирането на продуктивността на майката чрез площта на запечатаното пило е основен способ за определяне на качеството на пчелните майки“, коментира за Фермер.БГ гл. ас. д-р Пламен Христов от Института по животновъдни науки – Костинброд. Христов е категоричен, че темата за съхраняването на пчелните майки е възлова. Подпомага се запазването на пчелните семейства, защото в края на зимата и началото на пролетта когато пчелното кълбо започва да се отпуска, някои майки се губят в кошера.

 

„За рамките на България говорим за 10-15 000 майки, ако приемем за база официалните данни за броя на пчелните семейства в страната. Досега в практиката пчелно семейство, загубило майката се разформирова и е обречено на гибел. Ако, обаче, майката бъде заменена, то тогава пчелното семейство се възстановява и започва да функционира нормално. При всички разработки ние използваме добре познати практики, които доразработваме и усвършенстваме. Като например инкубиращо семейство като банка за много пчелни майки. Тогава има възможност, с известна доза финансови загуби от страна на пчеларя, през пролетта пчеларят да има на разположение поне 10-12 майки, които да използва при необходимост.

 

Експериментирали сме и с принципно нови способи, някои които все още са в процес на изпитване“, заяви Пламен Христов. Според него има сериозен интерес от страна на пчеларите към предлаганите от института иновативни разработки. „В областта на технологията на отглеждане на пчели на този етап няма кой знае какви иновации, затова пчеларите проявяват жив интерес към това, което правим, защото крайната цел е именно подобряване на работата на пчеларите“, допълва Христов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!