Все повече видове плевели стават резистентни към групите хербициди и това кара индустрията да търси нови алтернативи. Проблемът е, че създаването на нова хербицидна група е по-сложно, отколкото ни се струва на пръв поглед. Някои компании дори не са убедени, че рискът си заслужава, съобщава agropages.com.

Влияе ли глифозатът върху здравето на прасенцата?

От 1992 г. насам не е разработена нова хербицидна група, инхибитори HPPD* (група 27), казва Уилям Венсъл, изследовател на плевелите от университета в Джорджия. Ако бъде създадена нова група, тя трябва да бъде способна да контролира резистентността на плевелите, да промени правилата на играта, допълва ученият.

Необходими са над 250 милиона долара и 10 години, за да бъдат проведени необходимите тестове и да бъдат преминати всички регулаторни пречки.



Щом новият химикал бъде приложен върху плевели, въпрос на време е да преди да се прояви резистентност и печалбата от начинанието изчезва. Освен това, ако компанията открие нов хербицид и той е ефикасен само при трева, която не може да се сравнява с широколистните плевели, той няма да разреши проблема.

Според Венсъл новите хербициди за царевица, памук и соя трябва да бъдат по-евтини от глифозата и да са по-щадящи природата, както и да предлагат по-ефикасен контрол върху плевелите и поносимост от културите.

Ако бъде открит такъв метод, той ще изисква допълнителни 250-350 милиона долара, за да бъдат създадени култури, които го понасят.



Повечето разходи са свързани с регулаторните пречки. Преди новият хербицид да бъде пуснат на базара, той трябва да мине през процес на оценка и одобрение от Агенцията за опазване на околната среда (EPA). В рамките на този период може да се наложи правенето на нови тестове, което означава още време и пари.

Освен това EPA може да бъде съдена от еко активисти, които използват съдебните спорове като основен опозиционен коз в тактиката си.

Щом новият хербицид бъде одобрен, ако разработката не е била перфектна, въпрос на няколко години е плевелите да развият резистентност към него. Години на изследвания и инвестиции ще отидат на вятъра.

Ако се чудите защо на пазара не се появяват нови препарати за борба с плевелите, това са основните причини – инвестиции и резистентност на плевелите.

Това обаче не кара компаниите да се отказват напълно.

Наскоро Syngenta и DuPont подадоха съвместен патент, фокусиран върху развитието на нов хербициден химичен клас. Сътрудничеството им започва още през 2015 г. с патента „Заместени циклични амиди и тяхното приложение като хербициди“. Засега двете компании отказват коментар, тъй като проучванията им са на ранен етап.

Предполага се, че използването на новия хербицид ще стартира през 2023 г.

* 4-хидроксифенилпируват диоксигеназа