Добри земеделски практики в новосъздадени и в плододаващи насаждения с малини и ягодоплодни са представени във видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Особено внимание е обърнато на биологичното производство и борбата с болестите при него. Лектор е председателят на БАМ-Я Божидар Петков. "По-високодобните сортове трябва да имат по-специален режим на хранене и на растителна защита, защото те са по-чувствителни на болестите”, подчертава той.

Петков обръща внимание и на важността на допълнителни култивационни съоръжения, които защитават от неблагоприятни климатични явления. В презентацията му са показани иновативни решения в борбата с плевелите като дрон за насекоми и дрон за плевели. Лекцията включва и демонстрационен клип за третиране на площите с пара. Мулчирането също е разгледано като технология.

Във видеото има и дискусионна част с въпроси на фермери, по различните теми, засягащи успешното отглеждане на малини и ягодоплодни.

Споделен е и опитът на НССЗ в полза на земеделските стопани за участието им в предстоящия прием по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ по мярка 16 „Сътрудничество“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Възможности за модернизация на земеделските стопанства.

Вижте повече във видеото.