Огромни щети предизивикаха силни пожари в Северозападна България. В Бяла Слатина огромен огнен фронт обхваща земеделска територия между вилната зона на града и селата Търнава, Лазарово и Търнак. Силният вятър бързо го разпространява и пламъците унищожават растителността на голяма площ.

Вижте още: 2023: Градушки са поразили 11 076 дка от предпазваните ниви

„Изгорели са сухи треви, дървета, лози и необитаеми вили с неустановена собственост. Образувано  е досъдебно производство по чл.331, ал.1 от НК“1 съобщи говорителят на ОД на МВР – Враца Красимир Василев.

В района на Оряхово огънят е лумвал 2 пъти през двата ветровити дни. Изгоряли са балирачка, оставена на полето, селскостопански и спомагателно постойки.

„Беше много страшно, защото вятърът беше много силен и сухите треви пламваха за секунди. Фронтът се местеше по посока на самия вятър през няколко минути. Докато го загасим от едната страна, той пламва от другата. Най-страшно стана обаче, когато лумна една огромна купчина бали. Не знам колко са били, но изгоряха с огромни пламъци и за нула време, а беше съвсем близо до първите къщи на селото“, разказа очевидец, пожелал анонимност.

„В землището на село Лесковец са унищожени фураж 2000 бали, като основна причина за пожара се изяснява“, съобщи областният управител на Враца Надя Донкинска.

По същото време огнеборците в област Монтана и през двата ветровити дни се борили с пожари. През първия са гасени 11 огнища в землищата на различни населени места, а на следващия още 4, които обаче обгорили сериозни площи, които са общо близо 50 100 декара.