Агрономи твърдят, че есенните сортове ябълки и круши имат нужда от напояване, тъй като в момента плодовете им наедряват, съобщиха от електронното издание Грийнтех. 
 
Поливките обаче трябва да се прекратят две седмици преди прибирането на реколтата, защото така плодовете ще са по-трайни и подходящи за съхранение през зимата.
 
Повечето хора погрешно смятат, че щом вали, няма нужда от напояване. Корените на овощните дървета обаче са разположени дълбоко, затова валежи от 5 до 15 л на кв. м нямат особено значение. 
 
За да се навлажни коренообитаемият почвен пласт на дърветата във фаза на пълно плододаване, са нужни  50-60 л  на кв. метър. Ако почвата е лека, се полива с по-малки количества, но по-често, а при тежките почви е обратното.
 
Градините има нужда от вода и след прибирането на реколтата от кайсии, праскови и сливи. Така се създават условия за нормално запасяване и закаляване на овощните растения, което повишава тяхната студоустойчивост и осигурява силен растеж в началото на следващия вегетационен период.
 
При суха есен се налага и една поливка по време на листопада, което ще предотврати зимното изсъхване на клонките и ще се осигурят условия за нормално функциониране на корените.