Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на африканска чума (АЧС) в един от най-големите свинекомплекси в страната – този в Голямо Враново. Положителните проби бяха лабораторно потвърдени днес, 26 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Африканска чума пламна в още един голям свинекомплекс у нас?


Както Агри.БГ пръв писа предстои 20 000 прасета и 2 000 свине-майки да бъдат принудително умъртвени по хуманен начин.


Свинекомплексът в Голямо Враново е един от най-големите производители на свинско месо в страната, като произвежда над сто вида трайни и малотрайни продукта от свинско месо. В района остава още един свинекомплекс, който също е сред големите в страната – Юделник.


Със заповед на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев се определя 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Голямо Враново и Бабово.


Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места:
Селата Борисово, Бръшлен, Кошарна, Малко Враново, Ряхово. В 10-километровата зона влизат още град Сливо Поле, село Стамболово, село Черешово, село Цар Самуил и село Юпер.
 

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.