По инициатива на Европейската комисия бяха посетени различни ферми на територията на Белгия, в които да се покажат добрите практики при растителната защита и съответно как това влияе на човешкото здраве. Това е в продължение на силно обсъжданата тема за или против удължаването на лиценза на глифозат като активна съставка в продуктите за растителна защита.

 

Една от фермите, която бе посетена е на белгийската компания Berdjiv Den Boschkant в градчето Vremde. Тя е еталон в Белгия за това как се отглеждат домати в една от най-модерните хортикълчър ферми в парникови условия.

 

 

Фермата е основана още през 2005 година като започва с отглеждането на домати. Развива се успешно и през 2011 година успява да удвои размерите си, като в момента оранжериите са разположени върху 90 дка, с възможност да се разширяват за в бъдеще. Като от двете страни са успели да направят две съоръжения за използване на дъждовната вода за напояване на растенията. Отоплението в оранжериите се осъществява благодарение на газ инсталация, а през 2008 са инвестирали в зелена енергия. Част от произвежданото електричество се използва вътре в оранжериите, но е важно да се отбележи, че това електричество се използва само за нуждите на растенията, особено през зимата. През лятото също се използва отопление сутрините, но важното тук е, че в Белгия няма големи дневни амплитуди и съответно е възможно да се постигнат максимално най-добрите резултати, а именно покачване на температурите в оранжериите с не повече от 2 градуса по целзий на всеки час. 

 

Много важен момент в такъв тип ферми е изборът на сортове растения, които ще се отглеждат. Собствениците разказаха пред репортер на Фермер.БГ, че са се доверили на сортове, които са устойчиви на мухъл поради високата влажност в региона. Във фермата във Vremde се отглеждат само пет сорта домати, което от своя страна намалява възможността от много и различни вредители.

 

 

Също така са опитали максимално да модернизират съоръженията си и опитно е поставено LED осветление на 10 дка от фермата. Идеята на това е, че през зимните периоди, когато светлината не е достатъчна, LED осветлението успява да пресъздаде максимално естествената светлина и така растенията да се развиват нормално. Също така собствениците на фермата разказаха, че опитът им е показал, че е добре това осветление да бъде поставяно между растенията в един ред и така се избягва оплитането им в редовете и се възпитават едни прави стебла в растенията, без издънки настрани. Като през лятото максимално се залага на естествената светлина и изкуствените лампи, които са с луминесцентно осветление, се премахват, за да не правят излишна сянка и се залага само на LED.

 

 

По време на разходката във фермата стана ясно, че също така се прилагат възможно най-модерните технологии по отношение на интегрираната система за защита от вредители по растенията (Integrated Pest Management – IPM). Тя включва постоянно наблюдение на влажността и нейното регулиране, с което се преодоляват голяма част от насекомите. Сивото гниене (ботритис) по доматите се преодолява чрез отоплението, като се постигне определена температура не може да се развие. По отношение на брашнестата мана – избраните сортове са резистентни и не се налага използването на фунгициди. Гангренозният стоматит не се среща на територията на Белгия, а само в по-южните части на Европа. За останалите болести използват био пестициди.

 

За справянето с насекомите се използват както пестициди, така и в ярко осветените места жълти лепкави ленти, по които да залепват насекомите.

 

 

В Berdjiv Den Boschkantсе произвеждат средно годишно по 50 кг. домати на квадратен метър, което е един много добър резултат и показва как може биологично да се получава добра реколта, съобразена с климатичните особености и с доброто прилагане на борба с болестите по растенията.