Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов тази сутрин пред бТВ по повод напрежението в ямболските села, в които има открити огнища на чума по дребен преживен добитък. Румен порожанов посети селата и разговаря с хората. 
 
 
„Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен”, каза министърът, като отбеляза, че седемте общини, в които има обявена карантина, са рисков регион. 
 
„Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини”, коментира Порожанов и категорично заяви, че животни без заповед не се избиват.
 
Баба Дора разказва за трагедията си на министър Порожанов. Снимка: МЗХГ
 
„Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети”, категоричен е Порожанов.
На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов каза, че предстои да направи оценка на ситуацията.
 
„Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите”, каза Порожанов.
 
В същото време, от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха на медиите, че „по повод въпросите, свързани с доказването на болестта чума по дребния рогат добитък, и мерките, предприети за ограничаване на заразата, ръководството на БАБХ ще даде извънредна пресконференция“. Първоначално тя трябваше да се състои утре - 16 юли, но след това стана промяна и тя се изтегли за днес.