Навлизането на тирове от Украйна и Молдова през граничните пунктове в Добруджа стана причина за поредната блокада на границата с Румъния. Зърнопроизводители разсипаха ремарке слънчогледово зърно на пътя след граничната бразда в знак на протест, че родната реколта стои по складовете, а у нас навлиза по-евтина.  

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„Надявам се този път да бъдем чути. Разсипахме слънчоглед, за да покажем, че имаме зърно по складовете и искаме да спрем камионите“, коментира за Агри.БГ Коста Костов, изпълнителен директор на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 от град Генерал Тошево. 

Разсипаното зърно блокира близо 2 часа трафика между двете държави. Още преди началото на протестните действия, тракторите и тежките машини възпрепятстваха движението на камионите. Така на граничната бразда се събраха между 50 и 70 тира, разтоварили стока и излизащи от България. От май-юни 2022 г. потокът от товарните автомобили, навлизащи у нас и носещи слънчогледово зърно за вкарване в преработвателните предприятия, е непрекъснат.

„95% от тировете на границата са с украинска и молдовска регистрация. Опашката от тях е може би 4 км“, уточни още Коста Костов. От 29 до 31 март зърнопроизводителите от НАЗ обявиха 3-дневни протестни действия.

Основното искаме на стопаните е да се спре потокът от безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна към ЕС.