Европейската комисия одобри схемата на Полша за подкрепа на селскостопанския сектор в контекста на инвазията на Русия в Украйна, която е на стойност 836 милиона евро. Спрямо условията на временната рамка за кризи подпомагането за един бенефициер няма да надвишава 35 000 евро и ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2022 г.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Съгласно правилата на ЕС за държавна помощ подкрепата за високите цени на торовете бе одобрена от третия път, тъй като лимитът по de minimis вече е бил изчерпан.  Според разчетите на полското правителство мярката е ограничена до 50 ха.

Допустимите земеделски производители ще имат право да получават помощ до 107 евро на хектар земеделска земя и до 53,50 евро на хектар. Една фирма може да получи максимум 5350 еврo.

Европейската комисия одобри и германската схема на стойност до 20 милиарда евро за подкрепа на германски компании, засегнати от руската инвазия в Украйна. Схемата, която ще бъде отворена за всички фирми, с изключение на финансовия сектор, също беше одобрена в рамките на временната кризисна рамка за държавна помощ.

На 23 март 2022 г. Комисията прие Временна рамка за държавна помощ, за да даде възможност на държавите членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавна помощ, за да подкрепят икономиката в контекста на руската инвазия в Украйна.

Временната рамка за кризи предвижда следните видове помощ, които могат да бъдат отпускани от държавитечленки:

 

  • ​​​​​​​Суми до 35 000 евро за компании, засегнати от кризата, активни в секторите на селското стопанство, рибарството и аквакултурите и до 400 000 евро на компания, засегната от кризата, активна във всички други сектори;
  • Подкрепа за ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми
  • Помощ за компенсиране на високите цени на енергията. 

Общата помощ на бенефициер не може да надвишава 30% от допустимите разходи, до максимум 2 милиона евро във всеки даден момент. Когато дружеството претърпи оперативни загуби, може да е необходима допълнителна помощ, за да се гарантира продължаването на икономическата дейност. Санкционираните субекти, контролирани от Русия, ще бъдат изключени от обхвата на тези мерки, се посочва още в информацията от Комисията.