За втори път в рамките на няколко седмици производителите на картофи в Полша протестираха срещу ниските цени. Фермери от Съюза Unia Warzywno-Potato се събраха пред Съвета за земеделие в Братосчевице, за да бъдат чути от представител на Министерство на земеделието, съобщава portalspozywczy.pl.

Допълнителни 631 000 лв. за борба с почвените неприятели по картофите

Преди да влязат в сградата в Кошиерзина, фермерите хвърлиха картофи по стълбището. По това време в Съвета се провеждаше сесия на Комитета по земеделие и развитие на селските райони.

По този начин искаме да подчертаем колко бедстваща е ситуацията на пазара и то не само при картофите, а при всички други зеленчуци.С хвърлянето на картофи искаме да покажем, че е по-добре да ги изхвърлим, отколкото да продаваме на пазара на толкова ниски цени, каза президентът на Съюза на производителите на зеленчуци и картофи Михал Колоджиезжик.

За мрежа картофи (15 кг) фермерът получава около 0,92 евро. Производствените разходи възлизат на малко над 50% от тази цена, допълва Колоджиезжик. По думите му никой не може да оцелее при такъв пазар.

Ние спим само по 4-6 часа на ден, казва Колоджиезжик.

В последния протест на картофопроизводителите в Полша взеха участие фермери от над шест региона, включително Краков.